2016. július 7.

DIY sminktermékek összetevői

Mivel ma már annyian csinálnak videókat új termékek előállításával, viszont sokszor akadályok állhatnak elénk, ha magunk szeretnénk pár sminkterméket előállítani.

Van időd? Szeretsz kísérletezni? Szeretnél olyan terméket, amilyen árnyalatot nem kaphatsz meg boltokban? Vagy csak kíváncsiságból egyszer kipróbálni?


A termékek összetevőinél figyelembe vettem a weben elérhető videókban szereplő termékeket, illetve megírok pár olyat, amit itthon is elérhetően be lehet szerezni, ha nincs, akkor miből lehet gazdálkodni.

Ezeket a termékeket ha nem csak egy alkalommal, például púdert vagy jó egy éve magamnak készítek, a többi már csak a kíváncsiság miatt született meg.

BB krém, alapozó, korrektor:

Púder pigmentnek és arc hidratáló krém ( különböző arányokkal a fedések eléréséhez ) Alapozónál a kívánt szín eléréséhez maradék alapozót lehet bele tenni.
Ezen felül természetesebb összetevőknél jelen van a kókuszzsír, a kukoricakeményítő, kakaópor, fahéj ( ezt nagyon kicsi mértékben, allergiás reakciót okozhat ) illetve egyéb tápláló olajokat lehet bele tenni egyéni igények szerint. ( mindenképpen csak olyat, ami bőrbarát ) Szem környéki termékekhez nem ajánlott teafa olajt tenni.


Púder:


  • Baba hintőpor ( parfümmentes! ) megmaradt púder ( színnek ) Ha szilárd, kőpúdert szeretnénk, gyógyszertári alkohollal vagy micellás vízzel ( kicsit tovább tart a kiszáradási ideje, de ezzel is megfelelő ) összekeverni.
  • Transzparens púderhez elég hintőpor és micellás víz vagy gyógyszertári alkohol
  • Ha por állagot szeretnénk, csak a por termékeket a kiválasztott tégelybe bele kell tenni a kiválasztott tárolóba.
  • Mivel nehéz itthon kapni gyógyszertári alkoholt, lehet, hogy sebbenzinnel is meg lehet oldani ezt a feladatot, de mivel azt nem próbáltam még, így ezt még nem ajánlom. Végső esetben felnőtteknek ajánlható egy kicsit drágább változat, miszerint egyszerű vodkával is meg lehet oldani a termékek szilárdítását. Csapvizet nem ajánlott tenni a sminktermékekbe higiéniai okokból.
  • Lehet bőrtápláló olajokat, szérumokat is beletenni, de ezt csak saját felelősségre és vegyétek figyelembe a bőrtípusotoknak megfelelő olajok és szérumok típusait, fajtáit. Ha valamilyen növényre allergiás reakció alakul ki, azt olajként a púder készítésénél is el kell kerülni.
  • Hasonlóan a kőpúderhez, piros pigmentekkel pirosítót is el lehet készíteni.
  • Bronzosítót is kakaóporral lehet készíteni, de azt még nem készítettem így nem tudok írni róla.

Ajakápoló:

  • kókuszzsír/olaj, sima bolti natúr ajakápoló, méh viasz, vazelin ( fixáló anyagnak, illetve hidratáló szerepük van )
  • szemhéjpúder, pigment, Crayola zsírkréta, rúzs ( bármi, ha színt szeretnénk az ajakápolóhoz )
  • Az állagtól és a sűrűsítő anyagok arányától illetve a szín intenzitásától függ, hogy krémpirosítónak fel lehet-e használni.

Ami kellhet a termékek összeállításához:

  • fém kanalak,keverőtálak, illetve a tárolásra szánt tárolók ( elhasznált púderes tégely, rúzs, ajakápolós tégely, utazáshoz vehető kicsi 10 ml-es tárolók )
  • gyertya ( merészebbek nagyobb mennyiség esetén próbálkozhatnak a mikrohullámú sütő sokszínűségével, de ezt csak saját felelősségre, mert itt nem mindig lehet tudni, mennyi idő kell a termék olvadt állaggá való válásához. Fém dolgot tilos belerakni! A műanyagok hőálló képességét is figyelembe kell venni, ilyenkor ajánlott az üveg tálak használata )
  • hűtő, mélyhűtőben egy kicsi hely ( itt figyeljünk a higiéniás tárolásra, mind a smink, mind az élelmiszerek terén)



A felhasználási időre ezeknél a termékeknél is figyelni kell, talán még jobban is, megváltozó illat vagy állag jelenlétekor érdemes eltávolítani a tégelyből a terméket.