2017. október 14.

Békebeli bűn- és szívügyek ( Ambrózy báró esetei )

Mi a titka Ambrózy báró eseteinek?

Egy olyan magyar könyvsorozat akadt a kezembe, amire már évek óta fájt a fogam, viszont a türelem rózsát terem, hiszen még az utolsó kötet csak az utóbbi hetekben lett befejezve. 
Amint az első kötetet kíváncsian a kezembe vettem, még csak pár fejezetnél tartottam, mikor máris megrendeltem a további, már megjelent köteteket, mert bizony emellett a történet mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Szóval vesézzük ki Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című könyvsorozatot.



Leányrablás Budapesten

1896-ot írunk, mikor is a Marosvásárhelyi polgári lány, Hangay Emma fellátogat a székesfővárosba, hogy a millenniumi eseményeken rész vegyen, mikor is a lányt mindenféle indok nélkül elrabolták.

Négy évvel később a család kapott kézhez egy sürgönyt, amit Emma húga, Emília szerint a nővére küldhette. A konok Emília, későbbiekben Mili kisasszony mindenképp meg akarta keresni a nővérét, így ő is felutazott Budapestre. Persze, a szélcsap lány egyből belekeveredett a számára ismeretlen ügybe, ami a nagynénje halálával kezdetét vette. Figyelmetlenül kirohant az útra, ahol egy konflis elé került szerencsétlenül. Mire feleszmélt rendesen a lány, már egy villa szobájában pihent, mivel maga a konflison utazó személy vállalta fel, hogy vigyázz a lányra. Nem kellett sok idő, hogy Mili megtudja, kinél gyógyul ki a balesetből.

Ám mikor a túlzottan udvariasnak tűnő és viszonylag fiatal Sédeni-Ambrózy Richárd báróval végre találkozott nem csak a hiányzó karján lepődött meg, hanem a fagyos és rideg megjegyzésein. A lány megtudhatta, hogy a férfi nem egy rendőrségi ügyet göngyölített már fel, pár szóváltást követően pedig máris megtudhatták egymásról, ha észről van szó, bizony nagyon is egy húron pendülnek, még akkor is, ha a báró úgy tett, mint aki teljesen lenézi azokat, akik szoknyát viselnek. 
Mivel az Ambrózy családban a legnehezebb dolog a titkolózás, kénytelen volt elárulni Mili, hogy miért került távol az otthonától. A báró, gondolkozás nélkül egyezett bele, hogy Emmát megtalálják.

Hozzájuk csatlakozott még az újságíró, később főszerkesztő Tarján Vili, hogy hárman fejest ugorjanak a pesti gyilkosságok titkaiba, miközben kutakodnak az eltűnt Emma után.

Eközben Hangay Emma a menekülést választotta túlélési célként. A pincéből kimenekült lány elszegődött a vándorcirkuszhoz, ezzel is távolodik nem csak az elrablóitól, hanem a városból is.

A Rudnay-gyilkosságok

Mili nem tud nyugton lenni az Ambrózy villa védelmében, morogva, hogy az ő morc bárócskáját bizony kevesebbet látja, mint Bogit, a család kutyáját, Richárd rábízza Rudnay pár lezárt gyilkossági ügyét. Viszont amilyen információkat megtudnak, rájönnek, hogy minden mindennel összefügg és az értelmetlen gyilkosok és azon áldozataik találkozása mögött egy ember áll.

Mi a közös egy vízi hullában és egy szétboncolt kuglóf között?

Miért nem ajánlott, ha Mili és Richárd akár egy éjszakára is egyedül legyenek a villában az illemen kívül?

Minél mélyebbre beleássák főszereplőink magukat a bajba, annál nagyobb veszély leselkedik rájuk és már az ő vesztüket akarja ugyanaz az illető, aki felbujtója a többi gyilkosságnak is.

Eközben Emma az előző kötetben megesett tűzesetet sikeresen túlélte, így a közelben levő Pozsonyban húzta meg magát, mint Kardos Cili, akiből az évek alatt ápolónő lett. Viszont elég volt egy ballépés és a lányt elkezdték egykori üldözői ismét célba venni. Egyből Pestre is utazott, ahol eltévedt egyenesen a Tabánban, ahonnan később nem volt esélye menekülni. Szerencséjére a tűzesetben megégette a bőrét, így elfogói sleppernek képezték ki. A Hül házban rajta kívül még három lány, a zsebtolvaj Márika, a jóslásból élő cigánylány Fecska és a kéjhölgyként szolgáló Anna próbálta a tabáni mindennapokat túlélni a pénzéhes eltartóikon és futtatóik kényszere alatt.

Már ebben a kötetben is erőteljes a hitelesség, a tabáni svábok és tolvajok szlengjei, németes kifejezések használata, amiket lábjegyzetben az író meg is válaszol, hogy könnyen érthető legyen a történet vagy egy-egy mondat.

Ármány és kézfogó

Sok olvasó megesküdött rá, hogy ha már kézfogó, itt bizony esküvő lesz! De kié?

A Hül házban rekedt lányok gondolkoznak a szökésen, mivel eltartóik már a pokolban senyvednek. Fecska várja vőlegényét, Cilihez pedig a titokzatos báró egyik pillanatról a másikra bukkant fel, hogy azonnal elvigye a házból a lányt. Persze, a gyerek Márika nem tud az újdonsült barátnőjétől elszakadni, így minden követ megmozgat, hogy Cili után menjen, akár az egyik legelitebb pesti bordélyházba is.

Mili kisasszonyt már kezdi a düh elfogni, hogy Richárd átnéz rajta, mint egy ablaküvegen, miközben a lány elkezd szaglászni a báró után. Persze, Richárd nem akarja még a kártyáit kiteríteni a lány elé, hogy mindent Mili nővére biztonsága miatt tesz.

Természetesen, az olvasó mindkét lány szemszögét olvassa és átlássa a történetet, így nagy meglepetésen nincsenek, hogy mit miért tesz a báró.

Mili viszont erősen féltékeny kezdett lenni, amint megtudott pár információt bizonyos Cili kisasszonyról és a bordélyházról, gondolkozás nélkül követte Richárdot, aki éppen az utolsó pillanatban futott a lányba, hogy aztán hazapenderítse... Egyenesen Marosvásárhelyre.

Cili, vagyis Emma azonnal megtudta, hogy a kíváncsi és dühödt nőszemély, aki be akart a házba törni az ő drága húgocskája, így ő is testvéréhez hasonlóan véget akart ennek a kergetőzésnek vetni.

Richárd nem győzi a két eszét vesztett lány után futkosni, imádkozva, hogy ne fusson össze a két lány, mert akkor nagyobb baj lesz, mint amiben már amúgy is benne voltak. 
Felesleges párbaj, gyilkossági kísérlet a báró ellen, miközben a két türelmetlen Hangay lány az eszét kezdi elvenni.
Végül természetesen minden jóra fordul, a lányrablók lebuktatásával a két testvér végre együtt lehet, megtudva Emma származását és mivoltát.

Míg Emma érzelmei burkoltak voltak, addig a heves Mili titkolni sem képes az érzelmeit, ami megszállta Richárddal kapcsolatban. 
És a báró hogyan érez? 
Vajon a Milinek szóló jóslat, amit Fecska mondott, be fog teljesülni? 
A lányok meg fogják tudni, ki a rózsalány?


Valószínű, a negyedik kötetben végre megtudhatjuk.